Bouw

basgitaar laten bouwen

Het hout is de basis van de bas.

Een basgitaar laten bouwen is een hele beslissing die vaak voortkomt uit een lange zoektocht en een muzikale ontwikkeling.
Ik ben van mening dat 80% van je geluid in je handen zit. Daarom is het van groot belang dat de bas waar je op speelt perfect bij je past. Veel bassisten krijgen  na verloop van jaren een beeld van een hun ideale basgitaar en hebben daarbij vaak een bas in gedachte die niet in de reguliere muziekhandel te koop is.
Ik kan die bas bouwen. Door middel van gesprekken,  muziek en eventueel het bezoeken van optredens bouw ik een beeld op van de droombas van de klant. Hierna maak ik  een ontwerp waarbij de door mij gekozen houtsoorten een belangrijke rol spelen. Selectie van het hout is een van mijn sterke punten. Dit zit zeker niet vast op exquise houtsoorten, maar puur op klank. Daar koop ik ook op in. Eigenlijk vrij intuïtief. De uitvoering is een kwestie van handwerk, omdat het in de meeste gevallen om unieke exemplaren gaat. Een volledig handgebouwde basgitaar. Alles op maat tot in elk detail.

Ik bouw hoofdzakelijk elektrische solid-body basgitaren. Bij de bouw van mijn instrumenten ga ik altijd uit van wat ik noem het akoestische instrument. De klankkleur, of sound, wordt in de basis gevormd door de combinatie van de gekozen houtsoorten en constructie. Het hout is de basis van de bas, of deze nou akoestisch is of elektrisch.
Omdat hardware, pick-ups en elektronica mede hun invloed op het eindresultaat hebben, wordt bij de keuze hiervan de grootst mogelijke aandacht besteed om tot een uitgebalanceerd geheel te komen. Uiteraard zijn deze onderdelen altijd van de hoogste kwaliteit. Denk hierbij aan merken als Schaller, Gotoh, en Hipshot  voor de hardware en Van Zandt, Lindy Fralin, EMG of de Nederlandse merken Qtuners en HendriX voor de versterking. Uiteraard kan in overleg ook gebruik gemaakt worden van andere merken.

 


Reparatie en onderhoud

Wat kapot gaat moet gerepareerd worden.

hangebouwde basgitaren

Akoestische en elektrische gitaren en basgitaren. Dingen slijten en dingen gaan soms kapot. Goed onderhoud is daarom belangrijk. Veel kan je zelf, veel ook niet. Daarvoor zijn wij er. Een jaarlijkse check-up en afstelbeurt is in 9 van de 10 gevallen geen overbodige luxe. Slijtage aan frets -want die slijten!- kan je beperken door op tijd de frets te laten vlakken (en weer mooi rond maken en polijsten, natuurlijk). Vervangen van frets, ook een veelvoorkomend werk hier, moet met de uiterste zorg gebeuren. Een specialisatie. Verder is er het elektronica verhaal: van een los draadje tot een volledige ombouw. En hout- en lakreparaties, veelal door schade en/of intensief gebruik.

 


gitaar reparaties en customizing

Customizing, ofwel het aanpassen van het instrument aan de specifieke wensen van de bespeler.

Denk bij customizing aan bijvoorbeeld het fretloos maken van een gefrette bas. Of juist omgekeerd. Of een gitaar- of bashals voorzien van nieuwe (andere) frets.  Maar ook het veranderen van de elektronica of het ombouwen van een rechtshandig instrument naar linkshandig. Elke denkbeeldige aanpassing naar wens van de bespeler is hier uit te voeren.
Voor zowel de reparaties als customizing komen naast bassisten ook veel gitaristen naar mijn werkplaats. Het werk aan gitaren bestaat naast een afstel-beurt, uit optimaliseren van het fretwerk, het vervangen van pickups en/of potmeters, het maken van nieuwe bedradingsschema’s, het verbeteren van tremolo-systemen of iets op het gebied van lak-en kleurwerk.


Prijzen 2024/2025

Dit is een prijslijst van de meest voorkomende reparaties.
Voor veel andere, specifiekere reparaties, moet het werk eerst bekeken worden om een prijs af te spreken.
Uiteraard is dit geheel vrijblijvend. Neem contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.

Gitaren en basgitaren ac/el:
Afstellen €  48,00
Afstellen met tremolo € 55,00
Afstellen met Floyd Rose systeem € 70,00
Nieuwe topkam maken, incl. materiaal € 69,00
Frets vlakken, ronden polijsten, inclusief afstellen € 135,00
Herfretten rosewood toets incl. fretdraad, inclusief afstellen € 295,00
Toeslag binding (over binding gefret) € 60,00
Toeslag toets vlakken € 105,00
Herfretten maple toets incl. fretdraad, incl. afstellen € 295,00
Toeslag binding (over binding gefret) € 60,00
Toeslag toets vlakken € 105,00
Toeslag toets lakken € 95,00
Fretloos maken, sleufjes worden ingelegd met fineer, toets wordt gevlakt en gepolijst, excl ev lakken, € 325,00

 

De hierboven genoemde prijzen zijn inclusief 21% BTW.


Contact

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak, neem gerust contact op!
Haitsma Mulierweg 18, Winterswijk