Je hoeft echt niet zelf alles aan je bas te kunnen doen, maar een nieuw setje snaren erop leggen is toch wel een must. Het is allemaal vrij eenvoudig, als je maar weet waarop je moet letten en wat je moet doen. En vooral: wat niet.
Als je een setje snaren koopt, hou dan rekening met de gewenste diktes en met de mensuur (scale) van je bas (het bespeelbare deel van de snaar). Veruit de meeste bassen hebben een mensuur van 34”. Deze standaard is door snarenfabrikanten overgenomen. Maar als je een bas hebt met afwijkende mensuur, controleer dan of de aan te schaffen snaren geschikt zijn.
Wanneer je een setje dunnere of dikkere snaren koopt, kun je een probleem krijgen met je topkam. De sleufjes waarin de snaren liggen zijn normaal gesproken precies op maat voor een gemiddeld medium setje bassnaren. Koop je dikkere of dunnere snaren, dan zijn ze snel te ruim of te nauw, met alle problemen van dien. Bovendien klopt de afstelling van je bas dan niet meer, waardoor het kan zijn dat je hals als een pijl en boog staat gespannen of dat de boel niet meer intoneert. Wissel je van snaardikte? Doe dat dan altijd met beleid en in overleg met een gitaarbouwer of reparateur.
Gespannen halspen
Voor het wisselen van snaren hanteert de een de methode waarbij snaar voor snaar wordt verwisseld, de ander gooit ineens de hele oude set eraf en zet er daarna de nieuwe op. Zolang dat laatste maar direct gebeurt, is er niets aan de hand. Laat een onbesnaarde hals met gespannen halspen echter nooit langer liggen dan nodig is.
Stemmingswisselingen
Bij het correct opwikkelen om de as van het stemmechaniek ontstaan de meeste problemen. Het is erg belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Dus niet het hele uiteinde van de snaar als een kluwen lukraak om het mechaniek wikkelen, of juist voor het minimale kiezen en denken met een enkele wikkeling te kunnen volstaan. Beide gevallen staan garant voor chronische stemmingswisselingen en daar word je in de regel niet vrolijk van. Drie tot vier wikkelingen strak om de as, strak tegen elkaar van boven naar beneden is hoe het moet. Zo ontstaat genoeg weerstand, waardoor er geen ruimte is om te ontstemmen. Het naar beneden afwikkelen geeft een mooie hoek over de topkam, wat essentieel is voor de daar benodigde druk.
Rek- en strekoefeningen
De snaar moet van tevoren op maat worden afgeknipt, want voordat we gaan wikkelen stoppen we het uiteinde natuurlijk netjes in het daarvoor bestemde gaatje in het midden van de mechaniek-as. Neem voor drie wikkelingen zo’n 15,5 cm. Help de snaar even het hoekje om nadat deze in het mechaniek is gestoken en wikkel de snaar dan op met het mechaniek. Houd ondertussen de snaar met je andere hand op spanning zodat er een mooi strak pakketje ontstaat. Gebruik altijd het stemmechaniek en wikkel de snaren niet de eerste paar keer gewoon met de hand om de as. Dit geeft vaak een tordering (verdraaiing) in de snaar, die de kwaliteit niet ten goede komt. Na de bekende rek- en strekoefeningen kun je de boel definitief op stemming brengen en spelen maar, met een frisse en stabiele set!
Oorspronkelijk gepubliceerd in: de Bassist.
https://www.debassist.nl/