Dit keer eens heel wat anders. Ik ben gevraagd een bas te beoordelen en ben zeer benieuwd. Het merk? ‘De Bassist’… Het prachtige stuk huisvlijt van redacteuren Willem Huetink en Rob van den Broek uit De Bassist #23 is vanuit Arnhem naar Winterswijk overgebracht voor een grondige inspectie en afstelbeurt.
Het eerste wat me opvalt is de prachtige toon van het instrument. De E- en A-snaar zijn ietwat dominant, maar het is toch een erg goede bas. Wat dit instrument zo goed maakt is het hout, de basis van elke bas. Je merkt het al als je ’m uit de koffer pakt en ‘droog’ bespeelt. Direct een wauw-gevoel. En geen dead spots. Met deze twee factoren weet je dat je goed zit.
Belangrijk bij een zelfbouwproject is dus dat je niet op het hout bezuinigt, door maar lukraak ergens een body en een hals te bestellen, maar dat je onderdelen betrekt van gerenommeerde firma’s als Texas & Tweed, die weten waar ze mee bezig zijn. Bovendien hebben ze een goede naam hoog te houden.
Topkam
Dat er wat problemen waren met de plaatsing van de topkam werd uit het bouwverslag van mijn collega’s al duidelijk. Doordat de topkam – ondanks de inspanning van Huetink en Van den Broek – toch nog iets te strak zit, maakt deze geen goed contact met de toets. Een zeer aannemelijke oorzaak voor de lichte onbalans tussen de snaren. Dus topkam er weer uit en de sleuf met een speciaal voor dit doel ontworpen vijltje iets aangepast. Als de passing perfect is, wordt de topkam met een klein beetje lijm gefixeerd om hem definitief op zijn plek te houden. Na het plaatsen blijkt de onbalans tussen de snaren opgeheven.
Het soldeerwerk ziet er niet heel erg lekker uit. Oorzaak: een te lichte soldeerbout waardoor de boel net niet heet genoeg wordt, er geen goede vloeiing van het soldeer optreedt en er slechte verbindingen ontstaan. Dit geeft allerlei risico’s op onverwachte uitval, wat we natuurlijk niet kunnen gebruiken. Bovendien zijn de pootjes van de condensator veel te lang gelaten, waardoor ze bij het minste of geringste kortsluiting kunnen veroorzaken. Ook dan ligt de boel meteen stil. Het soldeerwerk heb ik in zijn geheel opnieuw gedaan. Nu met een bout van 40 in plaats van 15 W.
De afstelling is nagenoeg perfect. De heren Huetink en Van den Broek hebben de techniek-columns door de jaren heen blijkbaar goed gevolgd en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.
Prijs-kwaliteitverhouding
Over de prijs-kwaliteitverhouding kan niets slechts worden gezegd. Als je toch nog wilt/moet bezuinigen op de totale aanschafprijs, kun je goedkopere mechanieken, potmeters en pick-ups laten meekomen. Dit scheelt zo’n €200,- en zal wel enigszins merkbaar zijn, maar deze bas blijft overeind.
De vergelijking die in het bouwverslag werd gemaakt met goedkopere kant-en-klare instrumenten, snijdt naar mijn mening geen hout. De kwaliteit van de gebruikte materialen van dit soort instrumenten haalt het bij lange na niet bij ‘onze’ bas. Dit geldt zowel voor het houtwerk als voor de gebruikte hardware en pick-ups. Ik ben in ieder geval weer een ervaring rijker en weet wie ik voortaan kan bellen om bij topdrukte even bij te springen.
Oorspronkelijk gepubliceerd in: de Bassist.
https://www.debassist.nl/